Śniadaniowe muffiny jajeczne z dodatkami

Idealne śniadanie to takie, które daje nam energię na resztę dnia. Musi być bogate w składniki odżywcze i witaminy, aby nasz organizm pracował poprawnie, szczególnie kiedy zaraz wybieramy się do szkoły lub pracy. Takim posiłkiem może być na przykład ta propozycja, czyli jajeczne muffiny z dużą ilością dodatków.

Są banalnie proste w przygotowaniu, a warzywa możemy pokroić dzień wcześniej, aby jeszcze przyspieszyć cały proces gotowania. Takie muffinki mogą stanowić idealny start letniego dnia.

Jak przygotować muffinki jajeczne z warzywami?

  1. Pokrój jedną cebulę i jedną paprykę w drobną kosteczkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego. Wrzuć pokrojone warzywa i poczekaj aż się przyrumienią.
  2. Posiekaj w kostkę kilka plasterków szynki i dorzuć na patelnię do reszty składników. Smaż przez parę minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Do miski wbij 6 jajek. Dodaj pieprz, sól, paprykę słodką i czosnek granulowany do smaku. Całość rozmieszaj za pomocą rózgi.
  4. Do masy jajecznej dołóż przysmażone na patelni składniki i dokładnie wymieszaj.
  5. Całość przenieś do foremek na muffiny i piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

I gotowe! Po wyjęciu z formy muffinki można udekorować świeżymi warzywami, np. pomidorkami koktajlowymi oraz szczypiorkiem. Takie śniadanie to doskonały sposób na przemycenie do naszej diety większej ilości jarzyn. Nie bój się więc eksperymentować i próbować modyfikować tego dania, zastępując paprykę innymi ulubionymi warzywami.

Idealnie nada się szpinak, cukinia, a także inne składniki, np. ser feta. To śniadanie z pewnością posmakuje również najmłodszym członkom rodziny. Smacznego!