Można przygotować ją na niejedną okazję i jadać wtedy, gdy jest taka potrzeba. Babka ziemniaczana jest smakowitym daniem na wiele okazji. Warto przygotować pyszne jedzenie, które jest sycące i sprawdzi się przez cały rok. Babka ziemniaczana jest idealna na jesień lub zimę.
Babka ziemniaczana to wspaniały obiad
Nie kosztuje dużo, a pół godziny wystarczy na jej przygotowanie. Piecze się ją przez prawie dwie godziny. Danie należy do kalorycznych – 100 gramów babki zawiera aż 160 kcal. Warto jednak po nią sięgać i cieszyć się jej smakiem oraz aromatem. Smaczna babka jest daniem rekomendowanym całej rodzinie. Po takim obiedzie nikt nie będzie głodny – tego można być pewnym.
Z czego powstaje babka ziemniaczana?
Do przygotowania babki trzeba mieć 3 kilogramy ziemniaków, 200 gramów kiełbasy, 200 gramów smalcu ze skwarkami, 2 jajka, 3 łyżki mąki, dużą garść szczypiorku, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Niektórzy dodają do niej kminek rzymski, ale nie jest to koniecznością. Forma o wymiarach 22/28 cm wystarczy do przygotowania takiej pysznej babki. Ziemniaki obiera się i je ściera na tarce, do tego skwarki i kiełbasa też muszą być przygotowane odpowiednio. Kiełbasę należy pokroić na bardzo małe kawałki Wszystko się razem miesza, a następnie wkłada się do formy. Piecze się taką babkę przez 1 godzinę i 50 minut. Po tym czasie należy pokroić ją na kawałki, położyć na talerzach.
Można jeść ją razem z sałatką, a do popicia najlepsza jest ciepła herbata lub sok. Wyjątkowa jakość takiej babki to sprawa gwarantowana. Niejedna osoba doceni to, co najlepsze i w pełni wartościowe. Smaczna babka ziemniaczana może zostać oblana sosem lub podawana z dodatkiem odrobiny sałatki żydowskiej lub coleslaw.