Minestrone – włoska zupa na boczku z sezonowych warzyw

Zupa minestrone jest włoskim odpowiednikiem polskiego bigosu. Potrafi ją przyrządzić każdy Włoch, ale każdy robi to na swój własny sposób. Wiele zależy również od sezonu na konkretne warzywa. W tym przepisie dowiesz się, jak przygotować zupę minestrone ze składników ogólnodostępnych w okresie wiosennym i letnim.

Składniki na sześć porcji minestrone

  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 pomidory
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 litry bulionu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 5 liści laurowych oraz 5 kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania minestrone

  1. Pokrojony w drobną kostkę boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż aż się zarumieni. Jeśli jest tłusty, jego tłuszcz wystarczy, aby podsmażyć na nim inne warzywa.
  2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plasterki. Całość dorzuć do boczku i podsmaż.
  3. Obierz cukinię, paprykę, marchew i ziemniaki. Wszystkie warzywa, razem z pomidorami, pokrój w kostkę o wymiarach 1 na 1 centymetr.
  4. Przełóż wszystko do garnka z grubym dnem i zalej bulionem. Całość gotuj do miękkości wszystkich warzyw, co jakiś czas mieszając. Cukinia zmięknie szybko, ale ważne jest, aby miękkości nabrała również marchewka i ziemniaki. Całość powinna więc gotować się około 25 minut. Po dziesięciu minutach warto dodać zioła prowansalskie, ziele angielskie i liście laurowe.
  5. Ugotowaną zupę dopraw solą i pieprzem. Warto serwować ją na gorąco od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest to idealna zupa na chłodniejsze dni, która z powodzeniem zastąpi obiad dwudaniowy. W sezonie na szparagi zielone czy fasolkę szparagową można ja również dodawać zo tej zupy.