Pieczone, lekkie, wegetariańskie placuszki z cukinii

Oto przepis na najlepsze, wegetariańskie placki z cukinii. Obecnie w sklepach i na targach możemy dostać pyszną, młodą cukinię, która idealnie nadaje się do przygotowania tej potrawy.

Placuszki z cukinii – jak przygotować?

Potrzebne składniki:

  • 3/4 młode cukinie lub 2 większe,
  • średniej wielkości cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 plasterki żółtego sera lub 50 g parmezanu
  • mąka- około 3 łyżki,
  • oliwa,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilii, słodka papryka, odrobina cukru.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawiamy na 200°C. Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można do tego celu użyć również robota kuchennego, na przykład thermomixa lub kenwooda. Startą cukinię należy porządnie nasolić, aby wyszedł z niej nadmiar wody. W międzyczasie, gdy cukinia przechodzi solą możemy drobno pokroić cebulkę i czosnek, a także skroić lub zetrzeć ser. Gdy woda wyjdzie z cukinii musimy dokładnie ją odcisnąć, a następnie w misce połączyć ją z wcześniej posiekaną cebulką, czosnkiem, serem i przyprawami. Do masy dodajemy również odrobinę oliwy- około 1 łyżkę- i wbijamy 2 jajka. W zależności od tego z jakim powodzeniem udało nam się wycisnąć soki z cukinii, ilość mąki jakiej będziemy potrzebować może trochę się różnić. Polecam zacząć od 3 płaskich łyżek i w razie potrzeby dokładać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po wymieszaniu składników ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i formujemy z niego średniej wielkości placki. Pieczemy do złotego koloru,  przez około 20 minut.

Placuszki świetnie smakują podane z domowej roboty sosem tzatziki oraz w towarzystwie świeżego pomidora. Będą również smacznym dodatkiem do smażonego w marynacie tofu.

Smacznego!